°C
      2025 10 13 Pirmadienis

      Gamtos gėrybių dovana - žalias ir šviežumu kvepiantis agurkas

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2025-09-29 18:00:00

      Agurkuose yra daug fitocheminių medžiagų – biologiškai aktyvių junginių, turinčių sveikatą apsaugančių savybių.

      Agurkai yra ta daržovė, kuri išties labai naudinga mūsų sveikatai.




      Agurkai daugiausia sudaryti iš vandens, todėl karštyje jie tiesiogine prasme „vėsina“ ir drėkina. Jie auginami visame pasaulyje daugiau nei 3000 metų. Agurkai įgijo populiarumą dėl savo paprasto, žalio ir dažnai marinuoto skonio patrauklumo.Sakoma, kad romėnai naudojo dirbtinius metodus, kad juos augintų ne sezono metu, kad imperatorius Tiberijus galėtų juos valgyti kiekvieną metų dieną.Šiandien šis Indijos kilmės augalas yra žvaigždė nesenstančiai populiariuose receptuose, tokiuose kaip raita ir tzatziki, ir dėl savo vaidmens mėgstamuose marinuotuose pagarduose, tokiuose kaip padažai.



      Faktai
      Agurkai (Cucumis sativus) priklauso tai pačiai šeimai kaip ir melionai bei moliūgai. Nors agurkus laikome daržovėmis, techniškai jie yra vaisiai, klasifikuojami kaip pjaustomi arba rauginami agurkai.Pjaustomi agurkai yra storos odeles ir valgomi švieži, o rauginami yra mažesni ir plonesnės odeles.Nors labiausiai žinomi agurkai yra ilgi, su lygia, tamsiai žalia odele, yra šimtai jų dydžių, formų ir net spalvų.



      Agurkai, sudaryti iš 96 procentų vandens, yra drėkinantys ir labai mažai kaloringi. 1 puodelio porcijoje yra 16 kalorijų ir 20 procentų RMV (RMV = paros norma, remiantis 2000 kalorijų per dieną) kaulus stiprinančio vitamino K.


      Agurkuose yra daug fitocheminių medžiagų, biologiškai aktyvių junginių, turinčių sveikatą apsaugančių savybių. Tyrimai susiejo agurkuose esančias medžiagas su antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis, antimikrobinėmis, antikancerogeninėmis ir antidiabetinėmis savybėmis („Journal of Preventive Medicine and Hygiene“, 2022).Nors tai daug žadanti informacija, tačiau reikia atlikti dr daugiau tyrimų.Agurkų rauginimas gali dar labiau padidinti jų naudą sveikatai, gaminant prebiotikus, probiotikus, simbiotikus ir (arba) postbiotikus, teigiama žurnale „Food Chemistry: X“ (2023 m.) paskelbtame tyrime.




      Šviežių agurkų paprastai galima įsigyti ištisus metus. Juos reikėtų laikyti šaldytuve tiek parduotuvėje, tiek namuose, nes jie jautrūs karščiui.Rinkitės tuos, kurie yra tvirti, tolygios spalvos ir nesusiraukšlėję.Visus agurkus kelias dienas laikykite šaldytuve, o jei supjaustytus, sandariai uždarytame inde.Mėgaukitės agurkais (su odele ir sėklomis) salotose arba pamirkykite padažuose, supjaustykite kubeliais į tuno salotas arba sutrinkite į kokteilį ar gaspačo.

      Skaityti komentarus