°C
      2022 10 01 Šeštadienis

      Kas nutinka, kai geriame alkoholį?

      Nuotrauka: Wes Mountain

      2022-04-26 09:00:00

      Alkoholis yra depresantas, diuretikas ir dezinfekuojantis skystis. Paprastai tai nėra malonūs atributai, tačiau žmonės alkoholį geria jau tūkstančius metų – kai kuriuose ankstyviausiuose rašytiniuose tekstuose minimi arba pateikiami alaus receptai, o keramikos šukės iš Kinijos rodo, kad žmonės alkoholį gamino dar 7000 m. pr. Kr. 

      Taigi, kas yra ši ypatinga cheminė medžiaga, kurią taip ilgai mėgstame gerti?

      Yra daugybė alkoholinių gėrimų rūšių – gazuotų ir ne, karštų ir šaltų, fermentuotų ir distiliuotų, tačiau visas alkoholis, kurį geriame kaip žmonės, yra pagamintas etanolio pagrindu.

      Etanolio patekimas iš į smegenis nėra tiesioginis. Ir tai, kaip greitai jis patenka į jūsų smegenis (ir ar kepenys jį greitai suskaido, ar ne), priklauso nuo įvairių veiksnių, iš kurių vieną iš tikrųjų mums labai lengva kontroliuoti: ar valgėme, ar ne.

      Pažiūrėkime, kas atsitinka po pirmojo alkoholio gurkšnio. Organas, kuris mūsų organizme prisiima didžiausią etanolio perdirbimo naštą, yra kepenys. Kepenys yra vienas didžiausių ir svarbiausių mūsų organų ir atlieka šimtus funkcijų, įskaitant maiste esančių maistinių medžiagų pavertimą tuo, ką mūsų kūnas iš tikrųjų gali panaudoti.

      Tačiau yra priežastis, dėl kurios kenkiame savo kepenims, jei geriame alkoholį: joms tenka visas mūsų prarytas toksiškas medžiagas perdirbti į kažką nekenksmingo arba visiškai jas pašalinti iš organizmo. Dėl to jos yra puikus organas susidoroti su etanoliu. Didžioji dalis – apie 90–98 % – mūsų suvartojamo etanolio yra perdirbama kepenyse, o likusi dalis pašalinama su šlapimu, prakaitu arba iškvepiant.

      Kepenys apdoroja alkoholį dviem skirtingais etapais. Pirmasis apima fermentą, vadinamą alkoholio dehidrogenaze (ADH), kuris skaido etanolį į cheminę medžiagą, vadinamą acetaldehidu. Deja, acetaldehidas iš tikrųjų yra toksinas, todėl tai jau yra antrasis skaidymo proceso etapas.

      Kitas fermentas – aldehiddehidrogenazė (ALDH) – greitai suskaido acetaldehidą į acetatą, kuris yra nekenksmingas. Tada jis pašalinamas, naudojamas kitoms molekulėms gaminti arba suskaidomas į vandenį ir anglies dioksidą. O kepenys lėtai apdoroja etanolį jūsų organizme (kiek įmanoma greičiau), likusi dalis patenka į smegenis.

      Apsunkinantis veiksnys, lemiantis, kad jausimės išgėrę tam tikro alkoholio kiekio, yra tai, kad skirtingi žmonės alkoholį apdoros skirtingu greičiu.

      Yra daug dalykų, kurie turi įtakos tam, kaip greitai organizmas apdoroja alkoholį, įskaitant jūsų svorį, kūno sudėtį ir hormonus, išgertų gėrimų skaičių ir tai, kaip greitai juos išgėrėte.

      Tačiau apytiksliai kepenys gali efektyviai apdoroti apie 1 standartinį gėrimą per valandą. Moterys ir vyrai alkoholį apdoroja skirtingu greičiu, todėl alkoholio kampanijose moterims dažnai siūloma per pirmąją valandą išgerti mažiau gėrimų nei vyrai.

      Problemos prasideda, kai per valandą išgeriate daugiau nei 1 standartinį gėrimą – tai padaryti nėra sunku, nes vidutinis alaus butelis turi 1,2–1,4 standartinio gėrimo, o restorano dydžio vyno taurė – apie 1,5 standartinio gėrimo.

      Nors gali būti sunku tiksliai nustatyti, kiek gėrimų prilygsta jūsų apsvaigimui, alkoholio koncentracija kraujyje (arba BAC) gana gerai parodo, ką jausis dauguma žmonių, išgerdami didėjantį alkoholio kiekį.

      Taigi, kaip tai atrodo iš tikrųjų?

      Alkoholis verčia mus jausti vis didesnį malonumą ir atsipalaidavimą, kai geriame daugiau, ir tuo pačiu trukdo mūsų gebėjimui priimti sprendimus ir net normaliai judėti, o tai gali sukelti pavojingų pasekmių.

      Geriausias sprendimas – išvis negerti!

      Šaltinis

      Skaityti komentarus