°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Valgykite vandenį – vaisiai prisotina jūsų organizmą vandeniu geriau nei geriamasis vanduo

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2019-06-16 08:00:00

      Kaip dažnai girdite, kad per dieną reikia išgerti 8 stiklines vandens? Jus gali nustebinti tai, kad iš tikrųjų šis patarimas neturi jokio pagrindo, nes kiekvieno žmogaus vandens poreikis yra skirtingas. Tai priklauso nuo žmogaus fizinės būklės, klimato sąlygų bei kokį maistą jis valgė. Juk žmogaus, kuris valgo daug vaisių ir daržovių, vandens poreikis bus mažesnis.

      Kodėl  hidratacija priklauso nuo vandens, kurį sukaupiate, o ne nuo vandens, kurį išgeriate?

      Kai mes gimstame, maždaug 75proc. mūsų kūnų sudaro vanduo, tačiau kai perkopiame 5-tą dešimtį, jo lieka vos 50proc. Senstant, kūno ląstelės praranda vandenį, juk organizmo gerovė priklauso nuo ląstelių pajėgumo išlaikyti vandenį.

      Be vandens mūsų odos struktūra prastėja, randasi raukšlės, plonėja oda. Gera žinia ta, kad vandenyje, esančiame vaisiuose ir daržovėse, gausu maistinių medžiagų bei struktūrinio vandens, kuris atgaivina ir hidruoja ląsteles, todėl oda tampa sveika, švytinti ir elastinga.

      Tačiau daugelis mūsų nevalgo pakankamai šviežių vaisių ir daržovių, todėl ląstelės būna pastovioje troškulio būsenoje. Paprastai žmogus, pagalvojęs apie hidrataciją, įsivaizduoja vandenį, tačiau jo kūnas iš tikrųjų reikalauja vaisių ir daržovių.

      Kodėl vanduo iš vaisių ir daržovių yra vertingesnis už paprastą vandenį?

      Pasak Dr. Howard Murad, „The Science of Cellurar Warer“ įkūrėjo, vanduo, kurį jūs geriate paprasčiausiai „išbėga iš jūsų“ ir kartu su savim išsineša maistines medžiagas. Hidratacija priklauso nuo vandens, kuris lieka organizme, o ne tuo, kurį jūs geriate.

      Molekulės, kurios padeda vandeniui patekti į ląsteles, apsupa vandenį, kuris natūraliai randamas vaisiuose ir daržovėse. Štai kodėl Dr. H. Murad šį vandenį vadina ląsteliniu. Ląstelinis vanduo yra absorbuojamas lėtai, todėl hidratacija trunka ilgai. Būtent todėl jis rekomenduoja „valgyti vandenį“ – tai yra valgyti šviežius vaisius ir daržoves.

      Daugelio maisto produktų sudėtyje yra vandens, tačiau augalinės kilmės maiste jo daugiau, o neapdorotuose augalinės kilmės maisto produktuose jo daugiausia. Pasisavindami vandenį iš vaisų ir daržovių, kartu gausite antioksidantų bei priešuždegiminių medžiagų, pavyzdžiui, skaidulų. Kai termiškai apdorojate šiuos produktus, jūs pašalinate dalį vandens, kuris toks svarbus. Norėdami gauti kuo daugiau vandens iš šių produktų, bandykite valgyti juos neapdorotus.

      Nukreiptas dėmesys į vandenį - nepadeda

      Ar tai skamba ne ironiškai? Tačiau tiesa ta, kad šis visuotinai priimtas požiūris nėra visiškai teisingas. Pats metas pradėti valgyti vandenį vietoje to, kad gertume jį arba bent pasistengti valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau greičiausiai pastebėsite, kad kuo daugiau valgysite vaisių ir daržovių, tuo mažiau gerti norėsis.

      Idėja valgyti daugiau vaisių ir daržovių – visuomet gera, nes jūs ne tik hidruosite savo organizmą, bet ir aprūpinsite jį svarbiomis medžiagomis. Tiesa, jei tik įmanoma, stenkitės rinktis organinį maistą. Juk sveikata – brangiausias turtas!

      Skaityti komentarus