°C
      2024 12 03 Antradienis

      Vitaminas B12

      Nuotrauka: Pixabay

      2018-05-21 12:00:00

      Nevartojant maisto papildų, vitamino B12 trūkumas ilgainiui gresia veganams bei vegetarams, dažnai nevalgantiems kiaušinių bei pieno produktų.

      Vitaminas B12, kitaip vadinamas Kolabaminu, yra vandenyje tirpus elementas, itin svarbus raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, DNR susidarymui ir normaliai nervinės sistemos veiklai.[1] Žmogaus organizmas šio vitamino negamina pats, tačiau jo galima rasti gyvuliniame maiste – mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose bei pieno produktuose arba maisto papilduose. Deja, šio vitamino trūkumas yra gana dažnas reiškinys, ypač vyresnių žmonių tarpe. Didelė rizika gresia tuomet, jei visiškai atsisakote gyvulinės kilmės produktų.

      Kas yra vitaminas B12?

      Vitaminas B12, kaip ir kiti B grupės vitaminai, yra vandenyje tirpi medžiaga.

      Tai reiškia, kad ištirpęs vandenyje jis keliauja į kraujotakos sistemą. Žmogaus kūnas gali saugoti vitamino B12 atsargas iki ketverių metų. Bet koks vitamino B12 perteklius pasišalina su šlapimu.

      Vitaminas B12 yra didžiausias ir labiausiai struktūriškai sudėtingas vitaminas. Jis natūraliai randamas mėsos gaminiuose, tačiau taip pat gali būti išgaunamas ir pramoniniu būdu, naudojant bakterijų fermentacijos sintezę.

      Vitamino B12 trūkumas

      Nevartojant maisto papildų, vitamino B12 trūkumas ilgainiui gresia veganams bei vegetarams, dažnai nevalgantiems kiaušinių bei pieno produktų.  Taip pat, su amžiumi organizmui vis sunkiau jį absorbuoti, tad vyresnio amžiaus žmonės turėtų susirūpinti. Vitamino B12 įsisavinimo sutrikimai gali atsirasti, jei turėjote svorio mažinimo operaciją, vartojate daug alkoholio, sergate sunkia anemijos forma ar turite imuninės sistemos sutrikimų. [2,3]

      vitamino B12 trūkumas gali pasireikšti šioms rizikos grupėms:

      • vyresnio amžiaus asmenims;
      • žmonėms, kuriems išoperuota žarnyno dalis, absorbuojanti vitaminą B12;
      • Diabetu sergantiems žmonėms, vartojantiems metforminą;
      • Ilgai vartojantiems antacidinius vaistus, kurie mažina skrandžio rūgštingumą.

      Tačiau simptomai, jog organizmui trūksta B12 gali nepasirodyti metų metus ir diagnozavimas gali būti komplikuotas, nes B12 trūkumas dažnai gali būti maišomas su folio rūgšties trūkumu.  

      Kiek vitamino B12 reikia žmogaus organizmui?

      Atsakymas priklauso nuo to, kiek jums metų, kokie jūsų valgymo įpročiai bei sveikatos būklė. Tačiau rekomenduojamos normos [4] yra:

      • Naujagimiai (iki 6 mėn): 0,4 mikrogramai (mcg)
      • Kūdikiai (7-12 mėnesių): 0,5 mcg
      • Vaikai (1-3m.): 0,9 mcg
      • Vaikai (4-8 metų): 1,2mcg
      • Vaikai (9-13 metų): 1,8mcg
      • Paaugliai (14-18 metų): 2,4 mcg
      • Suaugusieji: 2,4 mcg (2,6 mcg nėštumo metu ir 2,8 mcg maitinant kūdikį)

      Nėščiosios bei mamos, neseniai susilaukusios naujagimio

      Jei esate nėščia moteris, besilaikanti veganiškos ar vegetariškos dietos ir planuojate krūtimi maitinti kūdikį, jums vertėtų susirūpinti. Jei pasirinkote šį gyvenimo būdą, labai svarbu, jog aptartumėte jį su savo šeimos gydytoju, kuris jums sudarys  planą, kaip gauti pakankamai vitamino B12, kad vaikelis būtų sveikas - negavus reikiamos vitamino B12 dozės, kūdikis gali lėčiau vystytis.

      Simtomai, jog jums trūksta vitamino B12 

      • Silpnumas,
      • nuovargis,
      • širdies ritmo sutrikimai,
      • dusulys,
      • išbalusi ar šiek tiek pageltusi oda,
      • virškinimo problemos - vidurių užkietėjimas, viduriavimas, apetito praradimas ar dujos,
      • Nervų sistemos sutrikimai - pvz., tirpimas ar dilgčiojimas, raumenų silpnumas ir vaikščiojimo problemos
      • Regėjimo praradimas
      • Psichikos problemos – depresija, atminties praradimas, elgesio pakitimai. [5] 

      Gydymas

      Jei sergate sunkia anemijos forma arba sutrikęs vitamino B12 įsisavinimas, jums prireiks šio vitamino ampuolių. Gali prireikti nuolatinių  ampuolių, vartoti dideles papildų dozes.

      Jei nevalgote gyvulinės kilmės produktų, siūlomos kelios alternatyvos – įtraukite į savo racioną grūdinius maisto produktus, vitamino B12 injekcijas arba dideles dozes maisto papildų, jei jūsų organizme yra nemenkas šio vitamino trūkumas. Kiti suaugę asmenys turėtų kasdien vartoti vitaminus, kurių sudėtyje yra ir vitamino B12.

      Daugeliui žmonių gydymas padeda išspręsti anksčiau minėtas sveikatos problemas, tačiau bet kurie minėtieji nervų sistemos pažeidimai gali būti ilgalaikiai.

      Prevencija

      Dauguma žmonių gali apsisaugoti nuo vitamino B12 trūkumo valgydami pakankamai mėsos, paukštienos, jūros gėrybių, pieno produktų bei kiaušinių.

      Jei nevalgote mėsos produktų, ar turite sutrikimą, dėl kurio organizmas neįsisavina pakankamai maisto medžiagų, turėtumėte vartoti maisto papildus, tačiau privalote apie tai informuoti savo gydytoją.

      • Herrmann, W., & Obeid, R. (2012). Cobalamin deficiency. In Water Soluble Vitamins (pp. 301-322). Springer, Dordrecht.
      • Herrmann, W., & Obeid, R. (2008). Causes and early diagnosis of vitamin B12 deficiency. Deutsches Ärzteblatt International105(40), 680.
      • Stabler, S. P. (2013). Vitamin B12 deficiency. New England Journal of Medicine368(2), 149-160
      • Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes and its Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline. 1998; ():.
      • Dharmarajan, T. S., Adiga, G. U., & Norkus, E. P. (2003). Vitamin B12 deficiency. Recognizing subtle symptoms in older adults. Geriatrics (Basel, Switzerland)58(3), 30-4.

       

      Skaityti komentarus