Panyras - saldaus pieno sūris, tradiciškai gaminamas Indijoje, bet vis dažniau atsiduriantis ir lietuvių virtuvėje. Jis panašus į mūsų mėgiamą varškės sūrį, tačiau yra švelnesnis, labiau kreminis. Nesuyra kepant, jį galima naudoti desertų, pyragų, lietinių įdarų gamybai ir keisti mums įprastą varškę įvairiuose patiekaluose.
Panyrą paprasta pasigaminti namuose.
Prireiks:
- 4 litrų saldaus pieno (naudoti riebesnį, geriausia naminį),
- 2 citrinų sulčių (8 valgomųjų šaukštų).
Gamybos eiga:
- Pieną pilame į storadugnį puodą (tokio neturint tiks ir paprastas, tik mažą virimo temperatūrą svarbu naudoti) ir kaitiname vis pamaišydami iki užvirimo.
- Pienui užvirus supilame citrinos sultis - iš karto jis bus sutrauktas ir atsiskirs balta "varškė", o skystis taps gelsvos spalvos, skaidrus. (Jei po poros minučių skaidrumo nematyti, pilkite dar truputį citrinos sulčių.)
- Visą puodo turinį perkošiame per kiauraindį ar marlę, kad atsiskirtų išrūgos.
- Perplauname šaltu vandeniu, kad neliktų rūgštumo.
- Gerai nusunkiame ir arba supylę į drobinį sūrmaišį paliekame nuvarvėti, o po to paslegiame tarp dviejų medinių lentelių (jei gaminsime kietą panyrą) arba sudedame gautą varškę į indą.
- Laikome šaltai. Geriausia suvartoti per 3-4 dienas.
Skaityti komentarus