Visi puikiai žinome, kaip svarbu valgyti organišką maistą. Nors stengiamės rinktis kuo natūralesnius produktus, tačiau parduotuvėje jie kainuoja neadekvačiai daug, taigi karts nuo karto perkame paprastus vaisius ir daržoves. Galbūt netgi vadovaujamės profesionalų patarimais ir atidžiai prižiūrime mitybą, kad apsisaugotume nuo pesticidų savo maisto racione, tačiau tai vis tiek negarantuoja šimtaprocentinės apsaugos. Kaip žinoma, pesticidai sukelia daugybę žalingų šalutinių poveikių, jau neminint to, kad jie iš esmės yra tiesioginiai nuodai, sukurti kenkėjams naikinti. Šiame straipsnyje norime jus supažindinti su dar viena paprasta galimybe, kaip natūraliai ir efektyviai sumažinti pesticidų kiekį savo maiste. Naudodami sodą plaunamiems produktams, galime pašalinti net iki 96 procentų pesticidų iš vaisių ir daržovių.
Tyrimas
Masačusetso universiteto mokslininkai žurnale „Žemės ūkio ir maisto chemija“ paskelbė tyrimą apie sodos poveikį „Gala“ veislės obuoliams. Tyrime naudojami obuoliai buvo purškiami dviejų rūšių pesticidais: fosmetu, žinomu insekticidu, ir tiabendazolu, kuris yra fungicidas. Po to, kai pesticidams buvo suteikta pakankamai laiko įsiskverbti į obuolių žieveles, vaisiai buvo nuplauti trimis skirtingais skystais tirpalais: vandentiekio vandeniu, 1% kepimo sodos santykiu su 99% vandens ir įprastu balinimo tirpalu.
Pagrindinė autorė dr. Lili He iš Masačusetso universiteto teigė: „Pesticidų likučiai gali likti žemės ūkio produktuose, taip jie prisideda prie bendro su maistu suvartojimo pesticidų kiekio. Padidėjo susirūpinimas dėl galimo pesticidų sukeliamo pavojaus maisto saugai ir žmonių sveikatai, todėl pageidautina šiuos likučius sumažinti “.
Tyrimo rezultatai
Po 12 minučių švelnaus šveitimo, kepimo sodos tirpalas sugebėjo pašalinti 80% tiabendazolo, 15 minučių užtruko pašalinti 96% fosmeto. Pesticidų procentiniam likučių kiekiui obuolių paviršiuje ir viduje nustatyti buvo naudojama tam tikros rūšies elektromagnetinė kartografavimo technologija.
Nors tai tik vienas tyrimas, atlikta daugybė tyrimų dėl sodos naudojimo pesticidams pašalinti iš vaisių ir daržovių. Taigi, nors dažniausiai ekologiškas produktas yra geriausias pasirinkimas, šį metodą galima saugiai ir efektyviai naudoti kaip ekonomiškesnę alternatyvą. Taip sumažinsite kenksmingų, dažnai kancerogeninių, cheminių pesticidų poveikį.
Pasak daktarės L. He, „Pesticidų naudojimas žemės ūkyje padidino ūkių produktyvumą. Tačiau pesticidų likučiai gali likti žemės ūkio produktuose, taip jie prisideda prie viso pesticidų suvartojimo per maistą. Padidėjo susirūpinimas dėl galimo pesticidų pavojaus maisto saugai ir žmonių sveikatai, todėl pageidautina sumažinti šiuos likučius. “ Rezultatai parodė, kad sodos tirpalas veiksmingiausias buvo pašalinant tiabendazolą ir fosmetą iš obuolių. Standartinis plovimo metodas po derliaus nuėmimo baliklio tirpalu ir dviejų minučių plovimas šių pesticidų veiksmingai nepašalino. “
Kaip kadaise legendinė Jane Goodall sakė: „Kaip kažkada mes galėjome patikėti, kad tai galėtų būti gera idėja auginti maistą su nuodais?“
Kylantis susirūpinimas dėl dažniausiai naudojamo pesticido, glifosato
Verta atkreipti dėmesį į šokiruojantį faktą. Dauguma stengiasi vengti genetiškai modifikuoto maisto (GMO), nes žino, kad kai kažkas yra genetiškai modifikuotas, tai taip pat reiškia, kad produktas yra negailestingai purškiamas pesticidais. Dažnai glifosatas yra vienas iš šių pesticidų. Šis nuodas paprastai naudojamas šimtams skirtingų kultūrų, neatsižvelgiant į tai, ar jie genetiškai modifikuoti, ar ne. Kai kurie tyrimai rodo, kad glifosatas gali pakenkti endokrininei sistemai. Jis taip pat siejamas su kepenų ligomis, apsigimimais ir laboratorinių gyvūnų reprodukcinėmis problemomis. Glifosatas gali sunaikinti naudingas žarnyno bakterijas ir pažeisti žmogaus embriono DNR, placentos ir virkštelės ląsteles.
Išbandykite patys
Kepimo soda yra nepamainomas produktas, praverčiantis ne tik maisto gamyboje, bet ir namų ruošoje. Puikiausia tai, kad soda yra ne tik labai ekonomiška, tačiau taip pat lengvai prieinama beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Norėdami išbandyti šį vaisių ir daržovių plovimo metodą, vykdykite toliau pateiktas instrukcijas.
- Į dubenį vandens įpilkite kelis šaukštelius kepimo sodos
- Į tą patį dubenį sudėkite plaunamus produktus.
- Mirkykite 15 minučių.
- Gerai nuplaukite šaltu vandeniu
- Mėgaukitės vaisiais ir daržovėmis.
Skaityti komentarus